Ιατρείο Ζώων - Δημητρίου Ξένια -2262033811

Ιατρείο Ζώων - Δημητρίου Ξένια -2262033811
Ιατρείο Ζώων - Δημητρίου Ξένια -2262033811

Η «Γραμμή Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικός Εθελοντικός Οργανισμός.

Η «Γραμμή Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικός Εθελοντικός Οργανισμός.
Η «Γραμμή Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικός Εθελοντικός Οργανισμός.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΔΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ

Η κ. Αγγελική Καρδαρά είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Πρόκειται για μία λαμπρή επιστήμονα, με λαμπρό συγγραφικό έργο, εγκληματολογικά. Ασχολείται επιτυχημένα με την έρευνα επί πολλά συναπτά έτη και ο κόσμος της εγκληματολογίας και του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ γνωρίζει την ανεκτίμητη προσφορά της .

Ευχαριστώ την Δρα Αγγελική Καρδαρά για την τιμή παραχώρησης της συνέντευξης.
Σε μία Συνέντευξη για το βιβλίο της: Σκιαγράφηση του Ψυχολογικού Προφίλ Εγκληματιών που απασχόλησαν τα Ελληνικά ΜΜΕ ( 1993-2018).


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΔΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ 


Σας είχα προϊδεάσει από την πρώτη μας συνέντευξη για την Ένωση Συντακτών Διαδικτύου, για το βιβλίο της με τίτλο ''ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ'' πάλι από τις Εκδόσεις Παπαζήση, πως πρόκειται για μία λαμπρή επιστήμονα και δεν είχα γράψει υπερβολές. Ιδού η πορεία της .. Και μας ανακοινώνει αποκλειστικά πως μας ετοιμάζει νέες σημαντικές επιστημονικές δράσεις για το μέλλον ...

Σημαντική συμμετοχή στη συνέντευξη : Μας απαντά και ο Πρώην Αν. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 2015 με σπουδαία προσφορά για τις '' Εισαγωγικές Σκέψεις '' στο ομότιτλο βιβλίο της , για την ανεκτίμητη αξία της Δρ Αγγελικής Καρδαρά στο χώρο της Εγκληματολογίας . Τον ευχαριστούμε και οι δύο μας από ψυχής . 

Παναγιώτα Βασιλοπούλου: Αστυνομικός & Δικαστικός Ρεπόρτερ. Μέλος Ε.Σ.Ε.Σ & Αξιωματούχος Δημοσιογράφος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου .



ΕΡ.1: Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Από την πρώτη μας συνέντευξη και μετά , η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση και ο σεβασμός, μεταξύ μας, ήταν τα πιο πολύτιμα δώρα και ο χρόνος τα εδραίωσε. Έτσι τώρα είμαστε εδώ για το δεύτερο από τα πέντε συνολικά βιβλία που έχεις γράψει και να πω πως είναι τιμή μου να φιλοξενώ μία διαδικτυακή συνέντευξη μας  Καλωσόρισες κοντά μου και πάλι. Τιμή μου η παραχώρηση μίας ακόμα συνέντευξης μας.



ΑΠ.1 : Αγγελική Καρδαρά: Ευχαριστώ θερμά για τη ζέστη φιλοξενία, για μία φορά ακόμα.







( Αφιερωματικό βίντεο στη ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΔΑΡΑ,
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ.....)

https://www.youtube.com/watch?v=GMW6w9H7O7w&fbclid=IwAR2ECtf12lQJCsmulj4CGJfe3eQzdPIUMDKeNrGSTuE0v-rpRBG9BJt93BY


ΕΡ.2: Π.Β : Σε έχουμε κοντά μας με το νέο βιβλίο σου, παρακαταθήκη για την εγκληματολογική βιβλιοθήκη , πάλι από τις Εκδόσεις Παπαζήση με τίτλο ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ( 1993-2018) ως μια συνέχεια του βιβλίου σου, από τον ίδιο Εκδοτικό οίκο με τίτλο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ 



ΑΠ.2: Α.Κ. : Ευχαριστώ κατ’ αρχάς για τον τιμητικό σχολιασμό του βιβλίου. Ναι, πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο μου, που αποτελεί τη συνέχεια του Εγχειριδίου Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη. Από τις εκδόσεις Παπαζήση και το παρόν βιβλίο υπό τον τίτλο Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018), σκέψεις εισαγωγικές Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση και προλογικό σημείωμα Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Χρήστου Τσουραμάνη.

ΕΡ.3:Π.Β: Ακόμα θεωρώ απαράδεκτο να μην το διαβάσει και αυτό και το προηγούμενο βιβλίο κάθε αστυνομικός και δικαστικός ρεπόρτερ και σε αυτή τη συνέντευξη το υποστηρίζω ξανά , γιατί είναι σπουδαία εφόδια για τον δημοσιογράφο της σύγχρονης εποχής. Εδώ όμως στο νέο βιβλίο , υπάρχει προέκταση , ποιο είναι το κομβικό σημείο της επέκτασης;

ΑΠ:3.Α.Κ: Είμαστε πάντα δίπλα στον δημοσιογραφικό κόσμο και με το συγγραφικό έργο και στο πλαίσιο της αρθρογραφίας στη θεματική «Έγκλημα και Media» αλλά και μέσα από τις εκπαιδεύσεις μας στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, με στόχο να εμβαθύνουμε στο έγκλημα, το εγκληματικό φαινόμενο και την απεικόνισή του στα μίντια. Όπως ορθώς επισημαίνετε, υπάρχει ένα κομβικό σημείο επέκτασης που έγκειται στη μεγαλύτερη εμβάθυνση στα κίνητρα εγκληματικής δράσης καθώς και στα στοιχεία που συνθέτουν το ψυχολογικό και εγκληματικό προφίλ των δραστών/ δραστιδών εγκληματικών ενεργειών και κυρίως εγκλημάτων κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας που απασχολούν εκτενώς τα ΜΜΕ.

ΕΡ.4:Π.Β: Αυτό που μας φοβίζει όλους περισσότερο είναι για τα ανήλικα πιο πολύ παιδιά ''τα Διαδικτυακά Παιχνίδια Θανάτου'' όπου μπορούν να έχουν τραγική κατάληξη . Το ίδιο με φοβίζει και η παρουσίαση που κάνουν τα ΜΜΕ, χωρίς αναλύσεις, προσεγγίσεις , και ουσία. Απλώς μεταφέρουν την είδηση και τέλος. Διαβάζοντας το αντίστοιχο Κεφάλαιο του βιβλίου σας, μου δημιουργεί προβληματισμούς για το πώς οι δράστες καταφέρνουν έντεχνα να χειριστούν τον ψυχολογικό κόσμο των παιδιών ειδικά. Πώς σκιαγραφείται τον προφίλ των ατόμων αυτών που χειρίζονται πίσω από την απρόσωπη οθόνη τον ψυχολογικό κόσμο των ανηλίκων;

ΑΠ.4:Α.Κ: Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Να ξεκινήσω υπογραμμίζοντας ότι οι ανήλικοι αποτελούν τα χαρακτηριζόμενα «ευάλωτα θύματα» / vulnerable victims που λόγω ηλικίας τους καθίστανται εύκολα θύματα εγκληματιών εάν αφεθούν στον αχανή διαδικτυακό κόσμο χωρίς όρια, χωρίς την απαιτούμενη γονική επίβλεψη και χωρίς να έχουν αποκτήσει τη γνώση για την ασφαλή πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. Αυτή είναι μία πολύ κρίσιμη διάσταση του θέματος που οφείλουμε να αναδείξουμε και μιντιακά βασιζόμενοι όχι μόνο στο προφίλ των δραστών αλλά και των θυμάτων. Να τονίσουμε, δηλαδή, ότι η προστασία της ανηλικότητας είναι ευθύνη της οικογένειας και ότι οι γονείς και σε ένα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ουσιαστικά δίπλα στους ανήλικους και να τους καθοδηγούν, δεδομένου ότι οι ανήλικοι σε πολύ μικρές ηλικίες μπαίνουν στον διαδικτυακό κόσμο, αποκτούν τους δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεπώς έρχονται αντιμέτωποι με τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι όλοι οι ανήλικοι χρήστες στη χώρα μας πρέπει να εκπαιδευτούν από τους αρμόδιους φορείς για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση να επιβλέπουν τον ανήλικο θέτοντας ένα σαφές πλαίσιο χρήσης του διαδικτύου και όρια που πρέπει να τηρούνται και τα ΜΜΕ να ενημερώνουν με τρόπο ολοκληρωμένο το ευρύ κοινό, χωρίς να καλλιεργούν «ηθικό πανικό» αλλά εμβαθύνοντας στο φαινόμενο.
Σχετικά με τη σκιαγράφηση του ψυχό-εγκληματικού προφίλ δημιουργών «διαδικτυακών παιχνιδιών θανάτου» στο βιβλίο γίνεται ανάλυση του χαρακτηριζόμενου «ιδεοληπτικού εγκληματία». Μία ανάλυση που πιστεύω ότι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της αύξησης των ιδεοληψιών ως κίνητρο εγκληματικής δράσης. 
Όσον αφορά το διαδικτυακό έγκλημα, στο βιβλίο να τονίσω ότι γίνεται εκτενής αναφορά στο φαινόμενο του online grooming, σύμφωνα με το οποίο παιδόφιλοι προσεγγίζουν διαδικτυακά, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones, παιδιά και εφήβους προσποιούμενοι ότι είναι συνομήλικοί τους και ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα μαζί τους. Παράλληλα προσπαθούν να δελεάσουν τα παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως με ωραία λόγια ή με δώρα που τους υπόσχονται. Από τη στιγμή που οι αποκαλούμενοι groomers θεμελιώσουν σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα τους και αποσπάσουν χρήσιμες για τους εγκληματικούς τους σκοπούς πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του, προσανατολίζουν τη συζήτηση σε σεξουαλικού περιεχομένου αντικείμενο, ζητώντας από το παιδί να τους στείλει γυμνές του φωτογραφίες ή/και προκλητικά βίντεο. Μπορεί ακόμα και να επιδιώξουν συνάντηση με το ανήλικο θύμα τους και να το απειλήσουν ότι θα στείλουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο στους γονείς του ή ότι θα τα δημοσιοποιήσουν στο internet.
Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε ότι οι online groomers δεν είναι πάντα άγνωστοι του θύματος. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη συναντήσει το θύμα τους μέσω της οικογένειας ή άλλων κοινωνικών ή ακόμα και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του παιδιού και απλώς χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να έρθουν σε επαφή μαζί του και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Μπορεί, δηλαδή, να πρόκειται για έναν οικογενειακό φίλο ή άλλο άτομο που βρίσκεται κοντά στο παιδί. Επομένως, θα τονίσω για μία φορά ακόμα και θα ήθελα αυτό να είναι ένα μήνυμα, που θα περάσουμε μέσα από τη συνέντευξή μας, ότι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύονται τα παιδιά τους, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για φιλικούς/ κοινωνικούς σκοπούς.



ΕΡ.5:Π.Β: Θέλω εδώ να αναφερθούμε σε όλο το θεωρητικό κοινωνικό πλαίσιο που καλύπτει το πρώτο μέρος του βιβλίου σχετικά με το (criminal profiling ) και να ρωτήσω , το κοινό, καλύπτεται με τον τρόπο που του παρουσιάζουν τα ΜΜΕ το έγκλημα ή τους αφήνει σοβαρές απορίες σε πολλά κοινωνικά ζητήματα που είναι φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας του 2020;

ΑΠ.5 .Α.Κ: Η σκιαγράφηση του ψυχολογικού και εγκληματικού προφίλ δραστών/ δραστιδών εγκληματικών ενεργειών συνιστά μία πολυσύνθετη διαδικασία που βασίζεται σε μία διεπιστημονική προσέγγιση και εμβάθυνση στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε υπόθεσης. Αυτήν τη γνώση επιχειρούμε να μεταφέρουμε στον δημοσιογραφικό κόσμο μέσα από το βιβλίο και τις εκπαιδεύσεις μας. Στο Α’ Μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο σχετικά με το criminal profiling και αναλύονται παραδείγματα από τη διεθνή εγκληματολογική έρευνα. Ειδικότερα, ορίζεται η «έννοια του criminal profiling» και προσδιορίζονται οι επιτελούμενοι σκοποί του. Μέσω της ιστορικής αναδρομής εξετάζουμε πότε και σε ποια υπόθεση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το criminal profiling και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών. Εστιάζουμε, επιπροσθέτως, στη συμβολή της τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή αλλά και στα όρια και τις αδυναμίες της μεθόδου. Γίνεται, επίσης, εκτενής ανάλυση του τόπου του εγκλήματος/ crime scene. Είναι άξιο επισημάνσεως ότι ο τόπος του εγκλήματος «μιλάει» στους ερευνητές αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για τον εγκληματία και τον τρόπο εγκληματικής του δράσης. Η Μέθοδος Εγκληματικής Δράσης και η Υπογραφή του δράστη, η οποία αναφέρεται σε πράξεις και συμπεριφορές, των οποίων τα κίνητρα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ψυχοσύνθεση του δράστη και η πραγμάτωση αυτών προσφέρει στον δράστη συναισθηματική και ψυχική ικανοποίηση κάποιας βαθύτερης προσωπικής του ανάγκης ή φαντασίωσης, διερευνώνται στο βιβλίο συστηματικό. Ακόμα στο Α’ Μέρος απεικονίζεται το εγκληματικό προφίλ των κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτόνων/ serial killers, των βιαστών και των εμπρηστών. Το Α’ Μέρος ολοκληρώνεται με τη χρησιμότητα του criminal profiling στη δημοσιογραφική έρευνα και την «ανατομία» του κινήτρου κατά την κάλυψη μίας υπόθεσης υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Η θεωρητική γνώση μας δίνει την πολύτιμη ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις πολύκροτες υποθέσεις που παρουσιάζονται και αναλύονται στο Β’ ΜΕΡΟΣ και να ρίξουμε φως σε σκοτεινά σημεία τους.



ΕΡ.6:Π.Β: Το συγκεκριμένο βιβλίο αναλύει εγκλήματα που απασχόλησαν τα Ελληνικά ΜΜΕ τα έτη ( 1993 -2018) . Τι αλλαγές έχουν στην προβολή των ΜΜΕ τα τότε εγκλήματα με τα εγκλήματα μέχρι το 2018; Η σκιαγράφηση των εγκληματιών φέρει διαφορές από το τότε στο σήμερα;


ΑΠ.6: Α.Κ.: Μία θεμελιώδης διαφορά που εντοπίζω είναι η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της «κυριαρχίας». Το αποτέλεσμα είναι ότι τα «λαϊκά δικαστήρια» που κάποτε στήνονταν σε τηλεοπτικές εκπομπές, έχουν «μεταφερθεί» στον διαδικτυακό κόσμου, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί ακόμα και ανώνυμα να γράψει ό,τι θέλει. Το θετικό από την άλλη πλευρά είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα -και ερευνητικά- λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσουμε ευρύτατα τμήματα πληθυσμού και να περάσουμε πολύτιμα κοινωνικά μηνύματα για τα πολύ σοβαρά ζητήματα εγκληματολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση παιδιών. Ως προς το εγκληματικό φαινόμενο, στη σύγχρονη εποχή, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις σοβαρές ποιοτικές αλλαγές που είναι απόρροια και της κοινωνικής κρίσης με αποτέλεσμα το έγκλημα να γίνεται πιο βίαιο, να αποκτά πιο σκληρές διαστάσεις, στοιχείο που καθιστά επιτακτική την ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Ως προς την απεικόνισή του στα ΜΜΕ, είναι αναγκαία η βαθύτερη προσέγγισή και η καταγραφή της άποψης της επιστημονικής κοινότητας.

ΕΡ.7: Π.Β: Να τονίσω πως το βιβλίο και το περιεχόμενο του είναι θησαυρός για τους επαγγελματίες εγκληματολόγους , για τους αστυνομικούς και δικαστικούς ρεπόρτερ στην εγκληματολογία , όπως και νέους Ιδιωτικούς Ερευνητές, θα πρόσθετα και όσους εργάζονται σε Αρχές γιατί όλοι μας θέλοντας και μη είμαστε μια αλυσίδα . Τότε μόνο, διαβάζοντας το, θα καταλάβουν την ανεκτίμητη αξία του. Συγχαρητήρια από καρδιάς και να ρωτήσω πως η πιο σημαντική εμβάθυνση που έχετε κάνει στο βιβλίο είναι η αξία των κινήτρων των δραστών . Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτό;


ΑΠ.7: Α.Κ.: Μέσω της εμβάθυνσης των κινήτρων δράσης, μπορούν, κατά την ερευνητική μου άποψη, να εξαχθούν σημαντικά και πολύτιμα συμπεράσματα για το έγκλημα, το εγκληματικό φαινόμενο και πρωτίστως την ενίσχυση της πρόληψης μορφών εγκληματικότητας.




ΕΡ.8: Π.Β. : Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το Κέντρο Μελέτης Εγκλήματος και τη δράση του και τη δική σας δράση σε αυτό το τομέα !




ΑΠ.8: Α.Κ.: Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (http://e-keme.gr/), με ειδική πλέον συμβουλευτική ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε., είναι ένας επιστημονικός φορέας που αποτέλεσε το όραμα μίας ομάδας επιστημόνων με αξιόλογο ερευνητικό έργο και δυναμική παρουσία στον χώρο της εγκληματολογίας, ενώ από την πρώτη στιγμή έλαβε τη στήριξη έγκριτων ακαδημαϊκών. Ο σκοπός του Κέντρου είναι διττός: επιστημονικός και αναπτυξιακός. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού το ΚΕ.Μ.Ε. διοργανώνει εκδηλώσεις όπως συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις κ.λπ. Προγραμματίζει, καταρτίζει και δημοσιεύει μελέτες. Εκφράζει δημόσια τις θέσεις του για επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με το εγκληματικό φαινόμενο. Συστήνει ειδικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από μέλη της ή εξωτερικούς συνεργάτες. Διοργανώνει και συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ενθαρρύνει και προωθεί τη συνεργασία στο πλαίσιο διεπιστημονικών προσεγγίσεων με άλλους φορείς, Κέντρα και Ενώσεις.
Παράλληλα, το ΚΕ.Μ.Ε. έχει αναλάβει την επιστημονική ευθύνη του εγκληματολογικού ηλεκτρονικού περιοδικού Crime Times (http://www.crimetimes.gr/ ) το οποίο δίνει βήμα σε καταξιωμένους εγκληματολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και σε νέους επιστήμονες, αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας των υπολογιστών και προσφέροντας διαδραστικότητα για πρώτη φορά στα εγκληματολογικά χρονικά.
Τέλος, το ΚΕ.Μ.Ε. Διοργανώνει εγκληματολογικά σεμινάρια. Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζομαι με το Κέντρο ως Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα και πλέον και ως Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Crime & Media Lab» (http://e-keme.gr/crime-μedia-lab/ ), το οποίο επιδιώκει ένα άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία και με πιο στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες δημοσιογράφους αποβλέποντας στην εμβάθυνση του εγκληματικού φαινομένου και στην πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού για όλες τις υποθέσεις υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που απασχολούν το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Να αναφέρω εδώ ότι θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις για το «Crime & Media Lab». Στο ΚΕ.Μ.Ε. οργανώνω εκπαιδεύσεις, με τη μορφή σεμιναριακών θεματικών κύκλων και διαλέξεων στο αντικείμενο της εξειδίκευσής μου «Media και Έγκλημα». Καταξιωμένοι, επαγγελματίες δημοσιογράφοι μας έχουν επίσης τιμήσει με την παρουσία τους στο ΚΕ.Μ.Ε. Τέλος, είμαι Επιστημονικά Υπεύθυνη της επαναληπτικής έρευνας η οποία διεξάγεται στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος «Φυλακή και Γλώσσα», που αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση.



ΕΡ.9.Π.Β: Στο νέο σας βιβλίο ''Σκιαγράφηση του Ψυχολογικού Προφίλ Εγκληματιών που απασχόλησαν τα Ελληνικά ΜΜΕ ( 1993-2018), να αναφέρω τη σημαντική συμβολή του Αξιότιμου Καθηγητή, κ. Γιάννη Πανούση, πρ. Αν Υπουργού στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με σπουδαίο έργο και Ακαδημαϊκό Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αθηνών, ο οποίος συμμετέχει στην αρχή του βιβλίου σας με '' Σκέψεις Εισαγωγικές''. Νομίζω πως πρέπει να του δώσω τον λόγο και ως Τιμώμενο Πρόσωπο να μας μιλήσει για τις σκέψεις αυτές . Κύριε Πανούση, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή να έχουμε και την καταγραφή της δικής σας άποψης στη συνέντευξη.

ΑΠ.9: Γιάννης Πανούσης : Όπως έχω γράψει και στο Εισαγωγικό Σημείωμα η ερευνητική/επιστημονική δουλειά της Αγγελικής Καρδαρά είναι και πρωτότυπη και χρήσιμη:-πρωτότυπη, γιατί η ματιά της πέφτει σε σημεία που ενώ άλλοι τα προσπέρασαν, αυτή τα φωτίζει- χρήσιμη γιατί τα πορίσματά της αποτελούν εργαλεία ανάλυσης/εξιχνίασης εγκλημάτων από αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και προβληματισμού από άλλους ειδικούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, δικαστικούς κ.λπ. Είμαι βέβαιος ότι η Αγγελική θα συνεχίσει και με άλλες τέτοιες σκιαγραφήσεις τη διερεύνηση της ψυχής και του μυαλού των εγκληματιών, συμβάλλοντας και με τον τρόπο αυτό στον σύγχρονο σχετικό διάλογο.

ΕΡ:10 :Π.Β: Αξιότιμη κυρία Καρδαρά, να ενημερώσω το κοινό πως θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεντεύξεις μας , όπως και περισσότερες αναλύσεις σε πιο βαθιά θέματα , που αφορούν το βιβλίο, αλλά το δικό μου κίνητρο είναι να δημιουργήσω στο αναγνωστικό κοινό το έναυσμα να διαβάσει το βιβλίο. Τίποτα δεν θα μπορέσει να το απεικονίσει καλύτερα , όσο η ανάγνωση του ίδιου του βιβλίου. Κλείνοντας εδώ την συνέντευξη θέλω να ρωτήσω αν θέλετε να προσθέσετε κάτι που μου διέφυγε να αναφέρω ή δεν ρώτησα . Συγχαρητήρια γιατί ξέρω πως είναι χρόνια μελετών αυτό το ανεκτίμητης αξίας βιβλίο !

ΑΠ.10 : Α.Κ: Σας ευχαριστώ από καρδιάς! Θα τονίσω, ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας, ότι κάθε βιβλίο είναι μία σημαντική κατάθεση ψυχής και γι’ αυτό συγκινούμαι με την πορεία της Σκιαγράφησης και ευχαριστώ θερμά το κοινό που με τιμά με το αναγνωστικό του ενδιαφέρον. Η συγγραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και θα σας αποκαλύψω ότι βρίσκομαι σε πολύ δημιουργική περίοδο. Ολοκληρώνω τη συγγραφή του έκτου μου βιβλίου, σε μία θεματική πολύ αγαπημένη -θα έλεγα την πιο αγαπημένη μου- στο οποίο επιχειρώ κάποιες καινοτομίες. Οπότε πιστεύω ότι και στο μέλλον θα έχουμε πολλά και σημαντικά να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου